Saturday, March 12, 2011

nenen in public

alhamdulillah..saya telah melepasi 1 lagy fasa dalam penyususuan damien..rezeki damien murah kerana saya masih mampu menyusukan hingga kini & telah melangkau angka 9 bulan...hanya mampu berdoa dipermurahkan rezeki anak kecil itu agar lengkap imunisasi semulajadinya selama 2thn..

byk pengalaman yang ingin dikongsi jika ada yang bertanya..hehehehe..walaupun saya ibu muda yang beranak satu, berjaya menyusukan anak tanpa bergantung kepada Formula Milk (FB)... syukur saya kerana dikelilingi ibu,rakan2, kakak2 n siber friends y byk memberi nasihat dan menjawab pertanyaan saya tanpa rase jemu..

Permulaan untuk menyusukan damien bukanlah mudah...sesudah melahirkannya, saya masih tidak mempunyai susu...but i still bg dia nenen..sampai basah tilam katil kat wad dengan air liur dia sahaja..nenen kosong tuk anak mummy sejurus lepas bersalin..but doktor still suh BF..ia akan stimulate susu tuk keluar...3hari di hospital, masih sama..tiada susu tuk damien...

kat rumah..saya try picit2 n urut tuk keluarkan susu..akhirnya 4 the 1st time damien dpt kolestrum pertama pada hari ke4....pengalaman menyusu sgt indah...xtergambarkan...

then lepas tu saya berurut lepas bersalin..bidan tu urut jgk nenen bg byk susu..start from tat day, susu sentiasa ada...makan pun kene jage nak make sure susu sentiada ada..makan jgk dlm kuantiti y agak byk..begitu jgk dengan minum..kene minum air lebih dari sebelum ini..jgk ikut kate org tua, dalam pantang xleh minum byk2..klu xminum camne nak hasilkan susu kan...

langit xselalunya cerah, musibah melanda keluarga kami. Allah nak uji kekuatan dan ketabahan kami dalam mengharungi ujiannya...Ramadhan tahun lepas adalah detik hitam dalam keluarga....akibat xmenjaga makan n kesihatan, susu berkurang dan hampir tiada susu yang keluar...hanya Emak tempat saya mengadu...untuk damien saye telah ponteng puasa beberapa hari setelah mendengar nasihat Emak..hanya kerana untuk menghasilkan susu tuk anak tesayang...syukur...semuanya berjalan lancar selepas itu...

sebenarnya susu itu adalah hak kepada anak kita..wajib kita melunaskan tanggungjawab kepada mereka..bukan saya kata ibu y xmenyusukan anak itu sebaliknya..mungkin mereka tidak mempunyai pendedahan atau masalah kesihatan yang xmemungkinkan mereka menyusukan bayi...itu adalah pilihan mereka sendiri...saya akui mmg susah sedikit bilamana saya perlu bekerja, belajar, n membesarkan anak pada masa yang sama lebih2 lagy damien masih menyusu badan..dia kerap menempel sbb nak nenen. Susu yg dipump kedalam botol langsung xnak..nak direct BF.. sgt letih n kadang2 hampir putus asa..

Tujuan sy menulis ini cume nak share y kte juga boleh BF in public..tapi perlu kene dgn caranya..tiada alasan untuk tidak menyusukan...Saya sgt menyanjung tinggi ibu-ibu muda yang ada kesedaran untuk menyusukan bayi mereka...pelaburan membeli pump elektrik bebaloi tau berbanding susu lembu/soya/organik milk yang mahal dipasaran tu..

friends out there, do share ur experince yaehhh...sharing is caring...

saya xmalu yang mengatakan saya ibu yang menyusukan anaknya dan ibu yang menyusukan anak bukanlah org stail dulu2 ok...cuma mereka ialah ibu yang mahu yang terbaik untuk anak-anak mereka...



ini gamba saye menyusukan damien in public...makan kenduri pun damien still bleh nenen tau...

5 comments:

-Sara- said...

luv ur spirit dear :)

lasayee said...

thanks sara...;)

Chekgu Murni said...

kami pun ada pengalaman camtu gak~ bagi nenen kat public~ seb bek dapat husband yang ok la gak~ memahami bg nenen kat public~

~~zaa~~ said...

congrat lei! kuat semangat betul..

lasayee said...

chekgu murni: yup..izin suami penting...kene kene gaye kan...sbb org tengok

zaa: thanks...kene kuat sebab damien penah sakit kan...kene bg imunisasi semulajadi...