Wednesday, March 30, 2011

kaler pinkkk...



MODU BREASTPUMP

Promotion VALID until 10 APRIL 2011

Included product:

Modu Breastpump Double Pumping
2 Breast Shield
Suction Device for Nasal Discharge
2 Nursing Bottle Stand
Power Adaptor
2 Hose
2 Nursing Bottle
Instruction
*** Every purchase of Modu Breastpump will get 1 packet of Nutri 99 Soya Drink.
*** This promotion LIMITED to the first 30 customer only.


saat entry ni ditulis stok masih ade 5 lagy...saper2 nak oder leh la lawati http://www.sarakids.com

Price: RM499.00
164.77 USD


hehehehhee..nak beli!! tp saye kan da ader Breastpump..wlupun jenama spectra jer, pump ni la y byk berjasa pada saye n damien...hehehehe...tggu ader duit lebeh leh la beli pump kaler pink ni..

Saturday, March 26, 2011

Mood buat contest xdtg2 lagy

byk contest y pending..xde mood nak buat..sbb xpenah menang..hahahahahahaaaaa..xperla..contest boleh tggu ok... nnt daye rajin saye buat...

sepatutnya saye join seminar y kelab setiausaha buat harini kat DKA, tp da hujan lebat gler dari pagi, xjd pg..sbb nak bawak anak bujuang saye tu..kesian plak nak redah hujan..so xdapatla join...

Lagy satu my officer ader inform re: kelas laktasi today..hati meronta2 mau join tp daddy damien ke bengkel harini...kete da masuk..so semangat dia lebey sket..hehehehee..xpe daddy..mummy n damien sokong dari rumah saje ok.. xper, next week bleh join..insya'allah...

nak masak lunch jap la...daddy xde nak beli tuk mummy...sementara damien tido ni sempat la masak simple2...

Tuesday, March 22, 2011

Cara Susu Formula Mencederakan Lapisan Usus Bayi Anda

Mommy Lyna rajin anta email tentang kebaikan susu ibu..so kawan2..i nak share dengan kawan2 jgk...

Tahu tak sebenarnya usus bayi di bawah umur sebulan ni macam jaring. Ia menyerap apa saja yang melaluinya termasuklah segala kuman dan bacteria; baik ke jahat semua pun dia saYang bahayanya, ia mudah bocor! Hanya sa cara saja untuk 'menampal' jaring-jaring itu & mengelakkan kebocoran.

Susu Ibu!

Susu ibu mengandungi "sIgA" yang boleh melapisi usus bayi baru lahir ni sampailah ususnya matang. Kemudian ia menyediakan "pH" atau tahap keasidan yang optimum dalam
usus untuk pembiakan bakteria baik spt "Lactobacillus bifidus" yg dapat hidup dengan aman tanpa gangguan bakteria jahat.

Mesti anda pernah dengar nama "Bifidus" dalam satu iklan susu formula kan? Itu kita tak tahu bagaimana dia formulasikan bifidus tu, tapi dengan susu ibu, bifidus yang asli dan tulen sahaja diterima!

Yang bertugas menghalang penjajahan bakteria jahat tu pula namanya "Oligosakarida" dalam susu ibu. Mesti anda pernah dengar juga nama Oligo.. Oligo ni kan.

Jika anda memberinya formula, maka hilanglah lapisan perlindungan dalam ususnya. Tentunya kita tak mahu beri yang second best kepada anak kesayangan kita kan?

=> http://sususihat.com/susu-sihat.html

Happy Breastfeeding!

Luv,
Mommy Lyna
Founder & CEO SusuSihat.com

Sunday, March 20, 2011

mkn2 ujung mgu

da dekat 9bulan lebeh xmakan laksa..ptg tadi mummy belasah laksa janggus 2mangkuk...hue hue heu...tapi rasenye da xsesedap dulu... + pisang n ubi keledek goreng + teh tarik..fuhhhhh, layan time ujan2 ni...

then teringat y semalam daddy said ade tutti frutti kat area QB..ajak daddy tady..okeyla..byk choice..mummy pilih perasa strawbery n manggo with grapge n strawbery topping..305gram=RM16.15 disc 10%...okey jgkla rasenyer, cam yougurt ice cream kat JCO...xabis mkn..sbb sejuk..ujan2 mkn ice cream...dok ade lg dlm peti ais tu..esk jela sambung mkn...

esk da keje, emmm malasnyer rase....buku pun xbukak2 lagy..ishhhhh..bilala mood rajin nk maiiiii.......

Saturday, March 19, 2011

fasa baru bermula

mr daddy da masuk 30thn this year..cita2 dia nak buka bengkel kete sendiri pun da tercapai...today daddy ade kat bengkel setup barang n bwk masuk aper y perlu...mummy n damien xikut sbb bengkel masih x lengkap sepenuhnya..klu ikut pun duk dlm kete jew..mane ader ekon lagi...

byk y mummy kene korban tahun ni...xleh shopping mcm dulu, percutian pun kene catu dulu, ehhhh byk mende y saye nak xleh wish thn ni..yela byk modal bukak bengkel ni... kadang2 saye sedey jgk...byk mende y nak buat tp xleh...

ehhhh..bulan depan kene drive g opis sendiri la...emmmm..canner ni..susahla bawak kete mr daddy....emmm..da la exam plak...kene anta damein sendiri la ek..emmmmmmm...da dekat 5thn mr daddy y anta n amik keje...nnt lunch mcm ner? da dekat 5 ton jgk lunch same2....sume rutin da berubah..

mcmner la nnt ek...

Friday, March 18, 2011

nk jd cerita

mummy luper bawak EBM bottle harini..canner nak pump nie???? hadeh..kebetulan daddy plak xde kat penang..balik amik kete y da siap cat kat kulim...dugaan betol...

godek2 meja n laci kat opis..sbb ingt ade EBM beg..yup..mmg ader but still i need a bottle to pump the EBM..aiyakkk..lantas mengepos dlm FB..yeayyyy..ibu kila ofer 1 bottle belom guna..

+ org opis bg pinjam botol..gigihla basuh n rendam air panas..skrg da ngepam sambil bebelog...easy kan..thanks kawan2...



murah rezeki damien..amin...

Thursday, March 17, 2011

lilltle update

saje nak tunjuk saat habiskan masa bersama my prince damien addin y makin semangat ni...




Saturday, March 12, 2011

nenen in public

alhamdulillah..saya telah melepasi 1 lagy fasa dalam penyususuan damien..rezeki damien murah kerana saya masih mampu menyusukan hingga kini & telah melangkau angka 9 bulan...hanya mampu berdoa dipermurahkan rezeki anak kecil itu agar lengkap imunisasi semulajadinya selama 2thn..

byk pengalaman yang ingin dikongsi jika ada yang bertanya..hehehehe..walaupun saya ibu muda yang beranak satu, berjaya menyusukan anak tanpa bergantung kepada Formula Milk (FB)... syukur saya kerana dikelilingi ibu,rakan2, kakak2 n siber friends y byk memberi nasihat dan menjawab pertanyaan saya tanpa rase jemu..

Permulaan untuk menyusukan damien bukanlah mudah...sesudah melahirkannya, saya masih tidak mempunyai susu...but i still bg dia nenen..sampai basah tilam katil kat wad dengan air liur dia sahaja..nenen kosong tuk anak mummy sejurus lepas bersalin..but doktor still suh BF..ia akan stimulate susu tuk keluar...3hari di hospital, masih sama..tiada susu tuk damien...

kat rumah..saya try picit2 n urut tuk keluarkan susu..akhirnya 4 the 1st time damien dpt kolestrum pertama pada hari ke4....pengalaman menyusu sgt indah...xtergambarkan...

then lepas tu saya berurut lepas bersalin..bidan tu urut jgk nenen bg byk susu..start from tat day, susu sentiasa ada...makan pun kene jage nak make sure susu sentiada ada..makan jgk dlm kuantiti y agak byk..begitu jgk dengan minum..kene minum air lebih dari sebelum ini..jgk ikut kate org tua, dalam pantang xleh minum byk2..klu xminum camne nak hasilkan susu kan...

langit xselalunya cerah, musibah melanda keluarga kami. Allah nak uji kekuatan dan ketabahan kami dalam mengharungi ujiannya...Ramadhan tahun lepas adalah detik hitam dalam keluarga....akibat xmenjaga makan n kesihatan, susu berkurang dan hampir tiada susu yang keluar...hanya Emak tempat saya mengadu...untuk damien saye telah ponteng puasa beberapa hari setelah mendengar nasihat Emak..hanya kerana untuk menghasilkan susu tuk anak tesayang...syukur...semuanya berjalan lancar selepas itu...

sebenarnya susu itu adalah hak kepada anak kita..wajib kita melunaskan tanggungjawab kepada mereka..bukan saya kata ibu y xmenyusukan anak itu sebaliknya..mungkin mereka tidak mempunyai pendedahan atau masalah kesihatan yang xmemungkinkan mereka menyusukan bayi...itu adalah pilihan mereka sendiri...saya akui mmg susah sedikit bilamana saya perlu bekerja, belajar, n membesarkan anak pada masa yang sama lebih2 lagy damien masih menyusu badan..dia kerap menempel sbb nak nenen. Susu yg dipump kedalam botol langsung xnak..nak direct BF.. sgt letih n kadang2 hampir putus asa..

Tujuan sy menulis ini cume nak share y kte juga boleh BF in public..tapi perlu kene dgn caranya..tiada alasan untuk tidak menyusukan...Saya sgt menyanjung tinggi ibu-ibu muda yang ada kesedaran untuk menyusukan bayi mereka...pelaburan membeli pump elektrik bebaloi tau berbanding susu lembu/soya/organik milk yang mahal dipasaran tu..

friends out there, do share ur experince yaehhh...sharing is caring...

saya xmalu yang mengatakan saya ibu yang menyusukan anaknya dan ibu yang menyusukan anak bukanlah org stail dulu2 ok...cuma mereka ialah ibu yang mahu yang terbaik untuk anak-anak mereka...



ini gamba saye menyusukan damien in public...makan kenduri pun damien still bleh nenen tau...

Thursday, March 10, 2011

How to say NO?

teringat dulu time blaja..subjek aper xbaper ingt..kemahiran generik kot..tahla..lupe dah..

HOW TO SAY NO???

tp napela mulut ni xleh nak keluar perkataan tu..

asik saye yang menurut perintah jer...

alamatnyer penat la kan..sume mende nak kene buat...issshhhhkkkkkk...sedey nyer...

tetibe mood teringt kat my lady boss..mish her so much..sgt profesional & efisyen dlm kejenyer..ade masa dia mcm kakak...& xhairanla dulu ade org kate kami cam adik beradik..

Monday, March 7, 2011

jumbo seat wit tray


mummy belikan tempat duduk ni tuk damien...hehehhehe..makin senang keje mummy...

My butterfly

Alhamdulillah..akhirnya damien mau isap botol ngan mummy...26/2/2011 (sabtu) pas mandikan damien, saje rendam EBM tuk damien..nak try bg dia isap botol..yeayyyy!!! finally damien mau isap botol..suprise sgt..bagus tul anak mummy nie...teruje hokey... pastu esk nyer try bagi lagy..hehehhehehe..xdenyer dia nak..hohohoho...alamtnyer EBM dlm peti ais kene anta kat nursery cepat2..karang lupe lagy habis xpired...
video

Thursday, March 3, 2011

Apple of my eyes...



lately sgt byk keje n penat..tp bile tgk muke budak ni sejuk jer pewottt....